Tekstil endüstrisinde kumaş, giysi üretiminde kullanılan materyallerin ortak adıdır. Birbirine dik ve paralel konumlandırılan ipliklerin birbirinin üstünden ve altından geçirilmesiyle kumaş ortaya çıkmaktadır. İplikler daha sonra kesilebilir, dikilebilir ve giysilere dönüştürülebilen işlenebilir bir malzeme oluşturmak için dokunur veya örülür. Kumaş, dokuma veya örme yöntemleriyle üretilir.
Kumaş GSM Nedir?
GSM kumaşın kalınlığı ve ağırlığıyla ilgili bir ölçü birimidir. GSM kumaşın metre ağırlığını vermektedir. Kumaşın kullanım alanını gsm belirlemektedir. Metrekare ağırlığı 30g olan bir sms kumaşı ile maske üretilebilirken aynı kumaş medikal önlük üretimine uygun değildir. Önlük için daha dayanıklı olan 80g sms kumaş tercih edilmelidir. Örnek olarak tişörtler 160 ve 220 gsm arasındaki kumaşlardan yapılır, 160 gsm kumaş 220 gsm kumaşa göre daha ince ve hafiftir.
Gsm hesaplanırken metrekareye düşen ağırlık hesaplanır. Mesela eni 150cm olan 10 metre bir kumaşınız olduğunu hayal edin, bu kumaşın alanı 15 metrekaredir. Kumaşın toplam ağırlığının da 5kg olduğunu düşünelim. GSM hesaplamak için ağırlık bölü metrekare yapılır. 5kg bölü 15metrekare bize 0,33kg/m2 sonucunu verir. Yani kumaşımızın metrekare başına düşen ağırlığı 333 gramdır. Satılırken gsm:333 ibaresi ile satılır. Kumaşın gsm tespiti bu şekilde yapılmaktadır.
-
İpliklerle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Giysilerin güncelliği ve işlevi dikiş tekniklerini belirlemektedir. Bunun için dikişlerin niteliği özel bir öneme sahiptir. Bunu ise dikiş ipliği belirlemektedir. Seçimde dikişteki ipliğin davranışı önceliğe sahip olsa da makinede ki dikim işlemi sırasında iplik üzerinde yapılacak ilk talepler de dikkate alınmalıdır. Farklı ilmekler ve dikiş tipleri son derece esnek plaj giysileri, örme giysiler veya daha…
Havlu Kumaş
Zemin ve hav çözgülerinin özel havlu dokuma makinelerinde zemin kumaşın yüzünde, tersinde veya hem yüzü hem de tersinde hav oluşturmak için çözgülerin hareketini belirleyen örgülere havlu örgüler denir. Havlu kumaşların buruşma problemleri yoktur. Sıcak suda ve sık sık yıkanmaya dayanıklıdır. Havlu örgüleri, el ve banyo havlusu, bornoz, plaj havlusu, günlük ve spor giysi banyo aksesuarı, yatak örtüsü ve döşemelik kumaş olarak kullanılır.
Süprem (Jersey) Kumaş
Süprem örgü, tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde üretilen ve sadece ilmeklerden oluşan örgü yüzeyidir. Ön ve arka yüzeyleri farklı yapıda olan süprem kumaşlar düzgün bir yüzeye sahiptir. Kesilen kenarlardan kıvrılma yapar. Süprem örgülü kumaşlar sadece ilmek yapılarından meydana geldiğinden iç giyimde tercih edilirler. Bunun yanında mevsimlik spor elbisesi ve özellikle tişört yapımında geniş kullanım alanına sahiptir.
Polyester Kumaş
Parlak, sağlam, esnek, kaygan ve hafif bir kumaştır. Kolayca kurur. Çabuk kurumasından dolayı dış kıyafetlerde tercih edilir. Pek ütü gerektirmez, kırışmaz. Dokusu yumuşak ve ipeksidir. Leke tutmayan yapısı vardır. Polyester, kolay kuruması, dayanıklı ve esnek olması, temizliğinin kolay olması, ütü gerektirmemesi gibi hususlardan dolayı tercih edilse de bazı olumsuz özellikleri vardır. Hava aldırmaz, teri emmez ve terletir. Hava almadığı için sizi nemden bunaltabilir. Yazın giyilmez.
Polar Kumaş
Polar kumaşlar, yumuşak, dolgun sıcaklık hissi veren, dayanıklı ve hafif olan örme kumaşlar özel ipliklerden üretimi gerçekleştirilmiş ve sıcak tutan, ütü istemeyen rahat kullanım imkanı veren kumaşlardır. Düşük sıcaklıklar eşliğinde çamaşır makinesinde rahatlıkla yıkanabilir. Nefes alabilen bir özelliğe sahiptir. Vücut ısısının dışarı çıkmasını engeller, sıcak tutar, terletebilir. Dayanıklıdır, elbisede çekme ve boyut değişimi düşüktür.
Kadife Kumaş
Kadife kumaş, genellikle üst giyim ve ev tekstilinde kullanılan, ön yüzünde kısa kesilmiş havlar bulunan, parlak, yumuşak kumaşa denir. Kadife kumaş ya da velur, yüzeyi belirli uzunlukta bırakılmış ham madde lifleriyle kaplı, parlak, yumuşak kumaşlardır. Kadife, diğer tüm kumaşların arasında en yumuşak ve en yumuşak olanlardan biridir. Kadife kumaşlar, kendine özgü özellikleri nedeniyle özel olarak üretilir ve işlenir. Kadife kumaşlar, pantolon, gömlek ve daha birçok giyside kullanılır.
Saten Kumaş
Saten, dokumanın bir çeşidi olup; düz, çok parlak ve kaygan yüzeyli bir kumaştır. İplikler birbiri üzerine ve kumaşın her iki yüzünde çok sık olarak dokunmuştur. Saten denilince düz, pürüzsüz, yumuşak, dökümlü, parlak ve bu karaktere uygun ipliklerle dokunmuş kumaşlar akla gelmelidir. Saten, iç giyimde gecelik, sabahlık, jüpon, fantezi sütyen-külot takımlarda, çocuk elbiseleri, düğün kıyafetleri, gömlek, mobilya ve nevresim takımları için yaygın olarak kullanılır.
İpek Kumaş
İpek kumaşlar, sadece ütü ile eski haline getirilebilecek normal bir çekmeye tabi tutulur. Krep efektli kumaşlar, yıkamada önemli ölçüde küçülür, ancak orta derecede sıcak bir ütü ile dikkatlice ütülemek, kumaşı orijinal boyutuna geri döndürür. İpekten yapılan giysiler arasında eşarplar, gömlekler, bluzlar ve gece kıyafetleri, abiye ve elbiseler yer alır. İpek, hafif ve yumuşak özellikleri nedeniyle iç çamaşırları için de kullanılır. Evde dekoratif yastıklar, perdeler veya duvar süsleri yapmak için ipek kullanılabilir.
Kot Kumaş
Kot veya denim, pamuk ipliğinden dokunan veya çoğunluğu pamuktan oluşan, dimi örgüsüne sahip bir tür dokuma kumaştır. Örgüdeki çözgüsünün dışarıda olması dolayısıyla rengini kumaşın çözgüsünün renginden alır. Türk Dil Kurumu tarafından “giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş, blucin” olarak tanımlanmaktadır. Jean giysi üretiminde kullanılan kumaşlar genellikle % 100 pamukludur. Son yıllarda % 65 poliester, % 35 pamuk karışımı gibi kumaşlar da denenmektedir.
Süet Kumaş
Hassas bir kumaş çeşidi olduğu için kullanım sırasında dikkatli olmak gerekir. Çabuk lekelenir ve temizliği zordur. Özellikle mont ve ceketler ev dışında da kullanıldığı için ekstra özen gerektirir. İkiye ayrılmış deri türlerinin et kısmındaki deride süet olarak üretilebilir. Süet üretiminde mukavemet ve dolgunluk önemlidir. Süet çok şık görünüşe sahip bir deri türüdür, sıcak-soğuk hissetmezsiniz fakat bakımı zor bir deri türüdür.
Keten Kumaş
Keten kumaş, Linum usitatissium adlı bitkinin gövdesinden elde edilen keten elyaflı bir kumaş çeşididir. Dokuma zorluklarından kaynaklı olarak daha az tercih edilen bir kumaş çeşididir. Yumuak yapışı, dayanıklı olması, emici özelliği ve kolay temizlenebilmesi gibi özellikleri sayesinde hayatımızın her alanında sık sık karşımıza çıkıyor. Yaz aylarının simgesi haline gelmiş olan keten kumaş’ı Perde, kıyafet, örtü, çarşaf, döşemelik, halı gibi birçok kullanımı alanı mevcuttur.
Yanıt Bırakın